Talvilentämisen haasteita
Talvella on kylmää ja pimeää ja joskus näyttää siltä, että kevät saavu koskaan. Mutta monet lentäjät asuvat kylmissä olosuhteissa puolet vuodesta, eikä ole mitään järkeä antaa seisottaa lentokoneita koko talvea. Vaikka se vaatii enemmän vaivaa ja parempaa valmistautumista, talvi lentäminen voi todellakin olla antoisaa ja mukavaa.
Lämmitetty lentokonehalli on paras lahja, jonka voit antaa itsellesi ja lentokoneelle. Sen avulla voit tarkistaa koneen hyvässä valaistuksessa. Ulkona suoritettavat tarkastukset - 20 asteessa pimeässä voi tulla suoritettua huolimattomammin. Halli estää jään tai lumen kertymisen lentokoneeseen. Lämmittämätön halli ei ole aivan yhtä mukava kuin lämmitetty, mutta sillä on silti etuja ulkopysäköintiin verrattuna. Sinun ei tarvitse kiinnittää peitellä ja sitoa konetta maahan joka kerta kun pysäköit. Tärkeää on kuitenkin pitää mukana peitesarja siltä varalta, että joudut jättämään koneen ulos mm. matkalennolla sään viivästymisen vuoksi. Sinun tulee aina olla valmis laskeutumaan ja odottamaan säätä, ja kun sinulla on asianmukaiset varusteet, se helpottaa päätöstä laskeutua oudolle lentokentälle.
Kuinka paljon lunta tai jäätä on hyväksyttävä lennon aikana? Todellisuudessa turvallisuuden vuoksi ei yhtään. Mutta se on päätös, joka jokaisen lentäjän on tehtävä itse. Turvallisinta on poistaa kaikki epäpuhtaudet koneen pinnoilta. On myös hyvä muistaa, jos kiitotiellä on loskaa voi loska joutua jarruihin ja jäätyä lennon aikana.
Pakkasella ilma on tiheämpää, kuin lämpimällä kelillä (esim. T = - 15 °C -> DA = -3600 ft ). Tämä tarkoittaa, että kylmällä säällä moottori saa suhteessa enemmän ilmaa, kuin lämpimällä, vaikka tilavuusvirtaus on sama. Seos on siis samalla asetuksella kylmällä ilmalla laihempi, kuin lämpimällä. Jopa niin laiha, että nopea tehonmuutos ilman etulämmön käyttöä saattaa tukehduttaa moottorin. Etulämpö lämmittää imuilmaa ja rikastaa siten seosta. Etulämmön oikea käyttö on siksi ratkaisevaa.
Kun kelit taas lauhtuvat nollan tietämille ja muutamalle plus-asteelle, kaasuttimen jäätäminen on taas herkimmillään. Kaasuttimen jäätymistä voi estää etu lämmön oikeaoppisella käytöllä. Laita etu lämpö päälle ennen kuin vähennät tehon alle vihreän alueen (C150: alle 2000 rpm).Ota etulämmitys pois vasta sen jälkeen, kun olet lisännyt tehon vihreälle alueelle (C150: yli 2000 rpm).
Mikäli moottori halua käydä huonosti heti käynnistyksen jälkeen kylmällä kelillä, voi sitä auttaa vetämällä etulämmitys päälle muutamaksi minuutiksi. Se on helppo niksi saada moottori pysymään käynnissä useimmissa tapauksissa. Maassa rullaamista etulämpö päällä tulisi kuitenkin välttää, sillä moottori imee silloin suodattamatonta ilmaa.
Ilmajäähdytteisessä moottorissa tapahtuu kylmällä voimakkaita lämpötilamuutoksia, mikäli tehoa käytetään toistuvasti pitkiä jaksoja ääriasennosta toiseen (esim. läpilaskut, maalinlaskut, sakkaukset, pakkolaskuharjoitukset jne.). Lämpötilamuutokset luovat jännityksiä moottorissa ja sylinterit tai männät saattavat pahimmassa tapauksessa haljeta. Moottoriremontti on kallista leikkiä, joten tämä kannatta huomioida lentotoiminnassa jo etukäteen välttämällä suuria ja äkkinäisiä tehomuutoksia pakkasella.
Kylmällä ilmalla jarruilla on taipumus jäätyä kiinni. Tämä johtuu siitä, että kun jarruja käytetään rullatessa, kitka tuottaa niissä lämpöä. Lumi ja jäähuurre jarrujen ympärillä sulavat vedeksi. Kun jarrut taas jäähtyvät lennon aikana, vesi jäätyy ja jarrut jumittuvat kiinni. Laskussa päätelineen renkaat eivät pyöri, ja kone käyttäytyy arvaamattomasti. Tämä ehkäistään käyttämällä mahdollisimman vähän jarruja koneen ollessa liikkeessä. Rullausnopeudet on pidettävä sellaisina, että tehon vähennys riittää koneen hidastamiseen ja pysäyttämiseen. Jarruja käytetään vain koneen seistessä paikallaan.
Toinen seikka, joka puhuu hitaiden nopeuksien puolesta, on olemattomat kitkat lumisilla ja jäisillä kiito- ja rullausteillä. Tämä kannatta huomioida esim. koekäyttöpaikkaa valittaessa, että kone ei välttämättä kykene pysymään paikallaan. Myös lentoonlähtö- ja laskumatkat pitenevät. Esim. laskussa jarrutusmatka voi olla moninkertainen puhtaaseen kiitotiehen verrattuna. Tässä auttaa taas oikea nopeuden hallinta lähestymisessä ja laskussa. Jos laskeutuminen menee pitkäksi, on parempi tehdä ylösveto ja yrittää uudestaan. On varottava myös kovia tuulia, jotka saattavat kääntää konetta ja viedä mennessään, kun kitkat ovat heikot.
Pukeutuminen lennolle kannattaa valita siten, että hätätilanteessa selviää pidemmänkin ajan ulkosalla, esim. jos jostain syystä joutuu jäämään toiselle lentopaikalle odottamaan, vaikkapa kelien paranemista.